Rondreizen met kinderen in Vietnam
Vervoer in Vietnam is goedkoop en verrassend gevarieerd. Een van de meest voordelige trips is per bus van Hanoi naar Ho Chi Minh Zuid (of andersom) voor 20 USD, te boeken bij boekingskantoortjes in Hanoi of HCMC. Voor dit bedrag kun je op vijf verschillende plekken uitstappen, en je reis –naar believen- een aantal dagen later weer voortzetten. Veel mensen die ongeorganiseerd op reis gaan maken hier gebruik van.
Een andere optie is Vietnam per trein. Van Noord naar Zuid loopt een goed spoornetwerk. In het zuiden, van HCMC naar Nha Trang, rijdt de 5-star-express. Een luxe trein, vooral gebruikt door toeristen. De Victoria expres van Hanoi naar Sapa (of eigenlijk Lao Cai vanwaar je per minibus de laatste kilometers aflegt) is ook zo’n route. Ook de andere delen van de reunification express tussen Hanoi en HCMC zijn met een aantal treinen prima bereisbaar. Wij deden de route van Hanoi naar Hue in de SE1 (dertien uur durende rit) in de softsleeper, de route tussen Nha Thrang en Phan tiet overdag in de SE5, (ritje van vijf uur), en de (ruim zeventien uur durende) rit van Saigon naar Danang in de SE2 ook met softsleeper. De kinderen vonden vooral slapen in de trein en een eigen compartimentje met bedjes in de lucht geweldig. Voor meer informatie (trajecten, tijden en prijzen) over treinen in Vietnam kijk ook op de site van de Vietnamese Spoorwegen: www.vr.com.vn/english/index.html. Een andere site met informatie en foto’s over treinen in Vietnam is: www.seat61.com/Vietnam.htm.
Vliegen binnen Vietnam is niet duur. Vietnam airlines kun je nog niet direct online boeken. Wij gebruikten hiervoor www.ivivu.com. Hier konden we wel online boeken en per creditcard betalen. Zij regelden onze vluchten van HCMC naar Phu Quoc en van Danang naar Hanoi. Goede prijzen (incl. kinderkorting), betrouwbaar en snel. De vlucht van Danang naar Nha Thrang boekten we bij een boekingskantoor in Hue. De interregionale vlucht van Hanoi naar Vientiane boekten we per mail bij Lao airlines (www.laos-airlines.com). Een ingewikkelde constructie waarbij we de helft per creditcard betaalden en de rest cash moesten voldoen bij hun kantoor in Hanoi. Overigens kun je op veel plekken in de toeristensteden bij boekingskantoren terecht voor vluchten. Je betaalt dan uiteraard wel wat meer en kan pas ter plaatse boeken. De vlucht naar Phu Quoc boekten wij al in Nederland en we lieten de tickets bezorgen in Hanoi (geen e-tickets bij Vietnam-airlines).
Van vervoer over water hebben wij niet veel gebruik gemaakt, maar is ook zeker een optie in Vietnam. De route vanaf HCMC door de Mekong delta naar Cambodja is een veelgebruikte. Boten naar Quan Lan en Cat Ba vanaf Halong Bay, Hai Phong en Cai Rong zijn ook populair bij toeristen. Vanaf Rach Gia zijn er boten naar Phu Quoc (als alternatief voor een vlucht). En natuurlijk zijn er boottochtjes te doen op de rivieren bij Hanoi, Hue en Hoi An. Onze kinderen vinden boottochten op kleine boten leuk voor maximaal een half uur. Speedboten houden ze wat langer zoet maar deze optie hebben we in Vietnam weinig aangeboden gekregen (in tegenstelling tot Laos en Cambodja waar het wel een reguliere, maar gevaarlijke optie is). Wij hebben in Vietnam gebruik gemaakt van de public boat tussen Halong City en Quan Lan, een privé boot van Quan Lan naar Catba, de draagvleugelboot van Catba naar Hai Phong en een privé gecharterde boot naar een pagode over de perfume River in Hue.
Taxi’s in Vietnam hebben bijna allemaal een meter. Een hele verademing dat je niet voor ieder ritje hoeft te onderhandelen. In Saigon zijn alle taxi’s heel goedkoop. In Hanoi is het systeem van taxiprijzen ingewikkelder. Je betaalt er een startprijs en een kilometerprijs. Onze ervaring is dat taxi’s met een lage startprijs voor lange afstanden plots peperduur werden en omgekeerd. De beste deals hadden we vaak toch met taxi’s van een gerenommeerde keten. Overigens kun je vaak ook vooraf een prijsafspraak maken voor de rit. In de andere steden van Vietnam zijn taxi’s schaarser en ben je veelal aangewezen op de Xe Om. Voor deze brommertaxi’s moet je altijd vooraf onderhandelen. De kilometerprijs is lager dan een taxi, maar zoals in ons geval als je er twee nodig hebt niet heel veel goedkoper. Sinds 15 december 2007 is de helm verplicht en krijg je die van de brommerrijder. Voor kinderen hebben ze deze niet. Fietstaxi’s zijn vooral bedoeld voor sightseeing tours en bijna nergens meer een serieuze optie voor stadsvervoer. De enige plek waar we een soort van tuktuk tegenkwamen was Quan Lan. Jammer want onze kinderen vinden die vorm van transport juist geweldig.
Voor langere afstanden binnen Vietnam kozen wij een enkele keer voor een privé mini-van, een busje met drie banken achterin. Iets prijziger dan een gewone auto, maar erg comfortabel. De kinderen konden desgewenst languit ieder op een bank in slaap vallen. Ze hebben meer bewegingsruimte en voelen zich daardoor minder opgesloten. Wij hebben van Hué naar Hoi An (3,5 uur) en van Mui Ne naar Saigon (5 uur) per minibus gereisd. We betaalden hier respectievelijk 55 USD en 65 USD voor. De busjes boekten we bij een boekingskantoortje en bij het hotel waar we verbleven. Nog een tip: mocht je van plan zijn je minibus bij Tropicana Travel in Hué te boeken: niet doen. Na onze hele duidelijke afspraak dat we met een minibus zouden reizen, kwam onze chauffeur toch aanzetten met een gewone auto. Pas nadat we extra betaalden, kregen we de beloofde minibus.
Zelf fietsen of brommeren is een prima optie in Vietnam. Er is een prachtige route door de Mekong delta op de fiets. Ook in de kleinere steden is fietsen een prima alternatief voor taxi’s of Xe-om. Fietsen zijn vaak te huur voor een dollar per dag, brommers kosten rond de 6 dollar. Sommige hotels en guesthouses leveren gratis fietsen. Kinderzitjes zijn er wel in Vietnam, op de markt van Hoi An werden ze te koop aangeboden. Bij verhuur bedrijven zagen wij ze nergens. Wij huurden fietsen op Quan Lan en mountainbikes op Phu Quoc. In beide gevallen zonder kindjes.
Praktisch Vietnam
- Kindvriendelijkheid
- Wat neem je mee?
- Waar slaap je?
- Hoe kom je er?
- Visa regelen
- Hoe reis je rond?
- Eten en drinken
- Contact met thuis
- Gezond & veilig
- reisorganisaties
Vietnam reisverslagen
Jullie gaan naar:
- Noord Vietnam (Hanoi)
- Centraal Vietnam
- Zuid Vietnam (HCMC)
- Mekong Delta